Ontspan met Qigong

Qigong, taoïstische oefeningen om je levensenergie te versterken. 

Meer Energie, levensvreugde, soepelheid in je lijf en weer bewust in contact komen met je hele wezen met Qigong

We doen rustige lichaamsbewegingen gebaseerd op taoïstische technieken, ademhalingsoefeningen, meditatie en massage. We geven gerichte concentratie en focus aan je hele systeem die je algehele gezondheid en welbevinden in balans brengen en houden. Fysieke en mentale klachten zullen verminderen. Dit zijn beproefde oefeningen uit het Oude China van duizenden jaren geleden! 

Doe deze avond iets goeds voor jezelf! Easygoing en ontspannen de nacht in en voel je bij regelmatige beoefening een completer mens.

In maart ben je welkom om te komen proeven zonder kosten

Meld je dan wel even bij mij aan zodat ik weet wie er komen via whatsapp of mail

Ook daarna ben je welkom om gratis 2x proeflessen mee te doen.

Qigong kun je vertalen als “het beheersen van en werken met levensenergie”. We gaan werken met onze 3 schatten! Jin, Chi en Shen.  Ook werken we met compassie, mededogen, liefdevol aanwezig zijn in ons lijf. Ons Hoofd, hart en bekken met elkaar verbinden. Hierover vertel ik uiteraard meer tijdens de lessen.

Door de harmonische bewegingen en innerlijke activiteit wordt je ademhaling rustiger en het lichaam ontspant dan vanzelf. De oefeningen worden overwegend op een rustige manier uitgevoerd. De coordinatie tussen beweging en ademhaling is heel belangrijk. Dit maakt Qigong ongelooflijk krachtig en effectief. Deze oefeningen geef ik ook los als tool tijdens mijn massagesessies en in online sessies om je balans te herstellen en je rust en gevoel van welzijn en eigenliefde te vergroten.

Ook leer je handelen vanuit je dantien, het buikgebied en je hart. Het in balans brengen van de drie vuren. Als je lichamelijke of emotionele klachten hebt zorgt Qigong ervoor dat de Qi weer gaat stromen met mentale en emotionele rust en harmonie als resultaat. 

Vormen waar we mee aan het werk gaan kunnen bv De Acht Brokaten zijn, Harmonie van de 5 elementen, de Zwemmende draak, Quan Shi Yin Qigong, Tao Yin, De gouden Urnen, De helende klanken, De innerlijke glimlach, Kleine Hemelse Kringloop etc. etc. Welke vorm ook, de qigong bij Moment voor Qigong zal vanuit het hart gegeven worden. De basis is het warme compassievolle hart die zachtheid en harmonie brengt in je hele wezen.

 

Qigong gaat over ontspannen.

Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe meer energie je zult hebben en hoe beter je je zult voelen. Je laat de energie weer stromen en laat spanningen los.

Onderwerpen die in theorie en praktijk aan bod komen:

  • Basisprincipes qigong
  • Ademhalingstechnieken
  • Massagetechnieken
  • meditatie

We gaan spelen met energie bij Hart van MirA in Enschede! 

 

 

Tarieven Qigong

Een perfecte manier om je dag af te sluiten.

woensdag van 20.00 uur tot 21.30 uur

BIJDRAGE

  • €45,= per maand 1 x les
  • 10-strippenkaart voor 125,= (3 maanden geldig)
  • 10-strippenkaart voor 135,= (6 maanden geldig)

Volg voor meer informatie ook:

https://www.facebook.com/momentvoorqigong/ 

Doe eerst een paar lessen mee voor je definitief beslist. De maand maart is proefmaand! Doe gratis mee!

De eerste les in 2022 begint op woensdag 2 maarti om 20.00 uur.

Meld je hier aan.

 


Tips voor de winter

3 Tips voor de winter

Houd je onderrug warm. Nieren hebben de neiging sterk af te koelen, zeker nu het koud wordt. Doe je zelf een plezier en geef je nieren die warmte! Draag een sjaal of gebruik een hittepit voor je rug. Een nierwarmer is ook te koop.

Let op je dieet. Neem verwarmende voeding tot je. Denk hierbij aan kaneel, peper, gember, kruidnagel en ui. Vermijd verkoelende producten zoals yoghurt en komkommer en meloen. Een warm ontbijt doet wonderen voor je. Net als oerhollandse kost als stampotten en stoofschotels.

Let op je energie. Dieren zijn slim. Kijk naar beren, die houden een winterslaap en ook andere dieren gaan zeer zorgvuldig met hun energie om. Wij mensen gaan gewoon door met onze drukke agenda's winter of niet. Als mens doe je er ook goed aan het wat rustiger aan te doen. Taoïsten noemen dit 'in yin gaan'. Je keert naar binnen en houdt je leven klein en eenvoudig. De energie die je daardoor opslaat kun je straks mooi gebruiken als voorbereiding op het groeiproces in de lente.


Wat gaan we de komende tijd doen in de qigongles? Stukje winter en richting de lente

De oefeningen waar we in de komende tijd nadruk op gaan leggen hebben betrekking op de winter richting de lente. 

In de Chinese 5 elementenleer behoren de organen Nieren en blaas bij de winter en de Lever en de galblaas bij de lente. We doen daarom wat meer  oefeningen die deze organen versterken. De nieren zorgen voor botten en gebit. De nieren uiten zich in het hoofdhaar en de oren. Ze ontvangen de Qi van de longen en regelen het water. De blaas slaat vloeistof op en regelt de uitscheiding. Daarom besteden we meer aandacht aan de energie van nieren en blaas. De lever voedt de pezen en spieren en ontvangt het water voor de expansie van groei in de lente. Deze leverenergie ondersteunt niet alleen de fysieke functie van onze lever, zoals bloed opslaan tijdens rust, de bloedsuikerspiegel reguleren, eiwitten en vetten vormen en afbreken, hormonen afbreken, lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen, alcohol en drugs verteren en het lichaam ontgiften, maar zorgt op energetisch niveau er ook voor dat qi, levensenergie vrijelijk stroomt. De kracht van de lente zorgt dat sappen in bomen en planten tijdens de lente weer vrijelijk gaan stromen. We werken met de uitbottende kracht, nieuwe groei en ontwikkelingen.

We blijven ook series doen die alle elementen aandacht geven. Ook een seizoen is een cirkel op zich waar alle elementen elkaar opvolgen. De oefening Harmonie van de Elementen bv. is een fijne oefening die we veelvuldig zullen doen.

Het Water element is het element van stilte, kalmte en medititatie. Een verstoring van het evenwicht van het waterelement kan ook angst veroorzaken. Als je durft los te laten, als je de kracht van het water volgt, zul je stil worden. Voel je thuis in de stilte in jezelf en je zult alles wat je in je leven overkomt rustig aan kunnen. Zonder verstarrende paniek en diepe angsten. Het Hout element van de lever is het element van expansie, creativiteit, groei en uitdijen. Nieuwe levensenergie. Emoties die hierbij horen zijn woede als er onbalans is. Vriendelijkheid is de deugd van het houtelement.