Ontspan met Qigong

Qigong, taoïstische oefeningen om je levensenergie te versterken. 

Een hogere frequentie, meer energie, levensvreugde, soepelheid in je lijf en weer bewust in contact komen met je hele wezen met Qigong.

We doen eenvoudige en rustige lichaamsbewegingen gebaseerd op taoïstische technieken, we doen ademhalingsoefeningen, meditatie en massage. We geven gerichte aandacht en focus aan je hele systeem die je algehele gezondheid en welbevinden in balans brengen en houden. Fysieke en mentale klachten zullen verminderen. Je levensvreugde, vitaliteit en passie in zullen groeien. Dit zijn beproefde oefeningen uit het Oude China van duizenden jaren geleden! 

Doe deze avond iets goeds voor jezelf! Easygoing en ontspannen de nacht in en voel je bij regelmatige beoefening een completer mens. Zeker als je deze oefeningen thuis ook regelmatig doet. Een 20 minuten tot een half uurtje is al genoeg. En iedereen kan hier aan meedoen.

Je bent welkom om een paar keer te komen proeven zonder kosten

Meld je dan wel even bij mij aan zodat ik weet wie er komen via whatsapp of mail

Qigong kun je vertalen als “het harmoniseren van en werken met Qi, levensenergie”. We gaan werken met onze 3 schatten! Jin, Chi en Shen.  Ook werken we met compassie, mededogen, liefdevol aanwezig zijn in ons lijf. Ons Hoofd, hart en bekken met elkaar verbinden voor meer stroming en bewustwording. Hierover vertel ik uiteraard meer tijdens de lessen.

Door de harmonische bewegingen en innerlijke activiteit wordt je ademhaling rustiger en het lichaam ontspant dan vanzelf. De oefeningen worden overwegend op een rustige manier uitgevoerd. De coordinatie tussen beweging en ademhaling is heel belangrijk. Dit maakt Qigong ongelooflijk krachtig en effectief. Deze oefeningen geef ik ook los als tool tijdens mijn massagesessies en in online sessies om je balans te herstellen en je rust en gevoel van welzijn en eigenliefde te vergroten.

Ook leer je handelen vanuit je dantien, het buikgebied en je hart. Het in balans brengen van de drie vuren. Als je lichamelijke of emotionele klachten hebt zorgt Qigong ervoor dat de Qi weer gaat stromen met mentale en emotionele rust en harmonie als resultaat. 

Vormen waar we mee aan het werk gaan kunnen bv De Acht Brokaten zijn, Harmonie van de 5 elementen, de Zwemmende draak, Quan Shi Yin Qigong, Tao Yin, De gouden Urnen, De helende klanken, De innerlijke glimlach, Kleine Hemelse Kringloop etc. etc. Welke vorm ook, de qigong bij Moment voor Qigong zal vanuit het hart gegeven worden. De basis is het warme compassievolle hart die zachtheid en harmonie brengt in je hele wezen.

Zo gaan we in de nazomer bv. Het oude vrouwtje aan het water doen. Een heerlijke oefening om al je zorgen en hersenspinsels letterlijk achter je te laten. Nu richting de winter komt het water-element steeds meer aan bod. Naar binnen keren en vloeien en stromen zodat je de diepe lagen in jezelf kan ontdekken en ervaren.

Qigong gaat over ontspannen.

Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe meer energie je zult hebben en hoe beter je je zult voelen. Je laat de energie weer stromen en laat spanningen los.

Onderwerpen die in theorie en praktijk aan bod komen:

 • Basisprincipes qigong
 • Ademhalingstechnieken
 • Massagetechnieken
 • meditatie

We gaan spelen met energie bij Hart van MirA in Enschede! Jouw vitaliteit en levensvreugde staat op de eerste plaats. 

 

 

Qigong in het najaar, herfst richting de winter

Door middel van specifieke Qigong oefeningen zuiveren we het lichaam van opgehoopte oude energieën opgenomen uit schadelijke stoffen in onze voeding, medicatie, luchtvervuiling, negatieve emoties, oude emoties, electromagnetische straling, enz. en ondersteunen hiermee ook het immuunsysteem. Uiteraard is de aandacht niet alleen op fysiek reinigen gericht, maar ook op mentaal zuiveren. Immers, volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is geest en lichaam één.

Het is herfst. De temperatuur daalt. De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren om er vervolgens af te vallen. In de Chinese Geneeskunde gaat men er van uit dat je in harmonie met de natuur moet leven om gezond en fit te blijven. In dit systeem komt de herfst dus overeen met het element metaal. 

De longen en dikke darm zorgen voor je inademing en uitademing en voor het loslaten van zaken die je niet nodig hebt. De dikke darm reguleert en verdeelt de vloeistoffen in je lichaam.  Je longen zijn de eerste lijn die ervoor zorgen dat je weerstand niet daalt. Ze houden de ziekteverwekkers tegen.

Zodra de herfst begint maakt een zwakke long energie ons vatbaar voor astma, verkoudheid, constipatie, heesheid en huidklachten zoals eczeem. Op emotioneel niveau hebben de long en dikke darm energie te maken met wat we ontvangen en laten gaan in het dagelijks leven. Ze worden ook geassocieerd met verdriet.

Wil je fit en gezond blijven deze herfst? Hier zijn 10 tips om dat te doen

 1. Gebruik sjaals om je nek en borstkast te bedekken. Met een sjaal zorg je ervoor dat wind en koude geen vat op je krijgen.
 2. Verwerk oud verdriet. Praat met een therapeut over het verdriet die jou dwarszit. Als je niet weet wat het veroorzaakt zoek het uit.
 3. De bomen laten hun bladeren vallen. Laat zaken los die jou fysiek en/of emotioneel belemmeren.
 4. Voeg warme en pittige kruiden zoals ui, knoflook, zwarte peper, rode peper, gember en kaneel toe tijdens deze maanden. Deze kruiden verwijderen slijm uit je lijf en beschermen je tegen koude klachten.
 5. Masseer long7. Long7 is een meesterpunt in het behandelen van koude symptomen zoals een verstopte neus, hoesten, hoofdpijn, pijnlijke keel en stijve nek. Het versterkt ook je weerstand.
 6. Voeg meer witte voeding zoals ui, knoflook, radijs, gember en witte kool toe aan jou maaltijden. De kleur wit resoneert met de kleur van de herfst.
 7. Begin met warme soepen. Rooster of kook je groentes. Ze zijn makkelijker te verteren en bereiden je voor op de winter. Dus voorlopig geen salades.
 8. In de herfst verliezen we de vochtigheid van de zomer en drogen op. Drink daarom veel water of lekkere kruiden thee zoals gemberthee. Laat koude dranken staan.
 9. Let op je houding. Zit recht op en niet voorovergebogen. Anders blokkeer je je longenergie.
 10. Accepteer de veranderingen van de seizoenen. In de zomer ben je druk bezig met allerlei activiteiten. In de herfst wordt het tijd om ruimte in je agenda te maken en meer rust voor jezelf in te plannen.
 11. Maak ruimte in je leven voor het doen van qigong. Doe bv mee met de qigongles bij Moment voor Qigong!