Ontspan met Qigong

Qigong, taoïstische oefeningen om je levensenergie te versterken. 

Meer Energie, levensvreugde, soepelheid in je lijf en weer bewust in contact komen met je hele wezen met Qigong

We doen eenvoudige en rustige lichaamsbewegingen gebaseerd op taoïstische technieken, ademhalingsoefeningen, meditatie en massage. We geven gerichte concentratie en focus aan je hele systeem die je algehele gezondheid en welbevinden in balans brengen en houden. Fysieke en mentale klachten zullen verminderen. Dit zijn beproefde oefeningen uit het Oude China van duizenden jaren geleden! 

Doe deze avond iets goeds voor jezelf! Easygoing en ontspannen de nacht in en voel je bij regelmatige beoefening een completer mens.

Je bent welkom om te komen proeven zonder kosten

Meld je dan wel even bij mij aan zodat ik weet wie er komen via whatsapp of mail

Ook daarna ben je welkom om gratis 2x proeflessen mee te doen.

Qigong kun je vertalen als “het beheersen van en werken met levensenergie”. We gaan werken met onze 3 schatten! Jin, Chi en Shen.  Ook werken we met compassie, mededogen, liefdevol aanwezig zijn in ons lijf. Ons Hoofd, hart en bekken met elkaar verbinden. Hierover vertel ik uiteraard meer tijdens de lessen.

Door de harmonische bewegingen en innerlijke activiteit wordt je ademhaling rustiger en het lichaam ontspant dan vanzelf. De oefeningen worden overwegend op een rustige manier uitgevoerd. De coordinatie tussen beweging en ademhaling is heel belangrijk. Dit maakt Qigong ongelooflijk krachtig en effectief. Deze oefeningen geef ik ook los als tool tijdens mijn massagesessies en in online sessies om je balans te herstellen en je rust en gevoel van welzijn en eigenliefde te vergroten.

Ook leer je handelen vanuit je dantien, het buikgebied en je hart. Het in balans brengen van de drie vuren. Als je lichamelijke of emotionele klachten hebt zorgt Qigong ervoor dat de Qi weer gaat stromen met mentale en emotionele rust en harmonie als resultaat. 

Vormen waar we mee aan het werk gaan kunnen bv De Acht Brokaten zijn, Harmonie van de 5 elementen, de Zwemmende draak, Quan Shi Yin Qigong, Tao Yin, De gouden Urnen, De helende klanken, De innerlijke glimlach, Kleine Hemelse Kringloop etc. etc. Welke vorm ook, de qigong bij Moment voor Qigong zal vanuit het hart gegeven worden. De basis is het warme compassievolle hart die zachtheid en harmonie brengt in je hele wezen.

 

Qigong gaat over ontspannen.

Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe meer energie je zult hebben en hoe beter je je zult voelen. Je laat de energie weer stromen en laat spanningen los.

Onderwerpen die in theorie en praktijk aan bod komen:

  • Basisprincipes qigong
  • Ademhalingstechnieken
  • Massagetechnieken
  • meditatie

We gaan spelen met energie bij Hart van MirA in Enschede! 

 

 

Qigong in de zomer

Binnen de Chinese Vijf Elementenleer wordt de zomertijd Grote Yang genoemd. Yang staat hier voor zon, licht en warmte: de reden ook waarom de zomer binnen deze leer tot het element Vuur behoort, waaraan de energie van o.a. het Hart is gekoppeld. Zon, licht en warmte, het zijn zomerse eigenschappen die nu al in de natuur goed te zien zijn: de zon staat hoger en langer aan de hemel, waardoor er meer lichturen zijn en de lucht en aarde zich opwarmen.

De krachten van de zomer zorgen voor hitte in de hemel en voor vuur op aarde. Ze scheppen het hart en de pols in het lichaam, de tong, de rode kleur, de bittere smaak, het gevoel van blijdschap en het vermogen een lachende klank voort te brengen. Het lichaamssap wat bij het element vuur hoort, is de transpiratie. De emotie is blijdschap en de hierbij ingedeelde psychische toestanden zijn geestelijke helderheid, intuïtie, kennis en mededogen.

Bij het vuur hoort de kleur rood, de bittere smaak, de thermische factor warmte en hitte. In het menselijk lichaam werkt vuur energie het sterkst van 11.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Tussen 21.00 en 23.00 uur is de energie van de drievoudige verwarmer actief.

Het Taoïsme onderscheidt drie bewustzijnstoestanden die alle drie afhankelijk zijn van de hart energie. Het heldere dagbewustzijn met het intellect, het geheugen en gevoelens, het droombewustzijn en de diepe slaap.

Wes schenken met de Healing Tao oefeningen aandacht aan: Losmaakoefeningen, IJzeren Hemd oefening ‘IJzeren Brug’, meditatieve en in balansbrengende oefeningen voor het hart. De helende Klank voor het hart en de dunne darm, Haha, hehe...