Ontspan met Qigong

Qigong, taoïstische oefeningen om je levensenergie te versterken. 

Meer Energie, levensvreugde, soepelheid in je lijf en weer bewust in contact komen met je hele wezen met Qigong

We doen eenvoudige en rustige lichaamsbewegingen gebaseerd op taoïstische technieken, ademhalingsoefeningen, meditatie en massage. We geven gerichte concentratie en focus aan je hele systeem die je algehele gezondheid en welbevinden in balans brengen en houden. Fysieke en mentale klachten zullen verminderen. Dit zijn beproefde oefeningen uit het Oude China van duizenden jaren geleden! 

Doe deze avond iets goeds voor jezelf! Easygoing en ontspannen de nacht in en voel je bij regelmatige beoefening een completer mens.

Je bent welkom om te komen proeven zonder kosten

Meld je dan wel even bij mij aan zodat ik weet wie er komen via whatsapp of mail

Ook daarna ben je welkom om gratis 2x proeflessen mee te doen.

Qigong kun je vertalen als “het beheersen van en werken met levensenergie”. We gaan werken met onze 3 schatten! Jin, Chi en Shen.  Ook werken we met compassie, mededogen, liefdevol aanwezig zijn in ons lijf. Ons Hoofd, hart en bekken met elkaar verbinden. Hierover vertel ik uiteraard meer tijdens de lessen.

Door de harmonische bewegingen en innerlijke activiteit wordt je ademhaling rustiger en het lichaam ontspant dan vanzelf. De oefeningen worden overwegend op een rustige manier uitgevoerd. De coordinatie tussen beweging en ademhaling is heel belangrijk. Dit maakt Qigong ongelooflijk krachtig en effectief. Deze oefeningen geef ik ook los als tool tijdens mijn massagesessies en in online sessies om je balans te herstellen en je rust en gevoel van welzijn en eigenliefde te vergroten.

Ook leer je handelen vanuit je dantien, het buikgebied en je hart. Het in balans brengen van de drie vuren. Als je lichamelijke of emotionele klachten hebt zorgt Qigong ervoor dat de Qi weer gaat stromen met mentale en emotionele rust en harmonie als resultaat. 

Vormen waar we mee aan het werk gaan kunnen bv De Acht Brokaten zijn, Harmonie van de 5 elementen, de Zwemmende draak, Quan Shi Yin Qigong, Tao Yin, De gouden Urnen, De helende klanken, De innerlijke glimlach, Kleine Hemelse Kringloop etc. etc. Welke vorm ook, de qigong bij Moment voor Qigong zal vanuit het hart gegeven worden. De basis is het warme compassievolle hart die zachtheid en harmonie brengt in je hele wezen.

 

Qigong gaat over ontspannen.

Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe meer energie je zult hebben en hoe beter je je zult voelen. Je laat de energie weer stromen en laat spanningen los.

Onderwerpen die in theorie en praktijk aan bod komen:

  • Basisprincipes qigong
  • Ademhalingstechnieken
  • Massagetechnieken
  • meditatie

We gaan spelen met energie bij Hart van MirA in Enschede! 

 

 

Het hart als Keizer(in) van de organen

HET HART ALS KEIZER(IN)

Licht en warmte, rust en kalmte, liefde en compassie, inspiratie en intuïtie, geest en bewustzijn; allemaal kwaliteiten van het Hart, van de zomer en van het Vuur element. Het Vuur element neemt een bijzondere plek in binnen de Chinese Vijf Elementenleer, omdat er niet, zoals bij de andere elementen, slechts één yin-yang meridianenpaar aan verbonden is, maar twee. Naast het koppel van Hart- en Dunne Darmmeridiaan, hoort ook dat van de Hartbeschermer en Drievoudige Verwarmer bij het dit element. De energieën van de Dunne Darm, Hartbeschermer en Drievoudige Verwarmer vormen een driedubbele beschermlaag rond om het Hart, ook wel de keizer(in) van alle organen genoemd. Iedere emotie moet eerst door deze drie filters heen, voordat het bij het hart arriveert, om te voorkomen dat de keizer(in) omvalt en het hele rijk met zich meeneemt.

Het Hart en haar kostbare kwaliteiten zijn onmisbaar voor een gezond, gebalanceerd en gelukkig leven. Luisteren naar het Hart is dan ook van levensbelang. Wanneer levensvragen oprijzen en we ons Hart om raad vragen, dan draait ze niet om haar antwoord heen. Haar respons is het eerste wat in je opkomt, voordat er allerlei vragen in je omhoog borrelen en je gedachten er een heel verhaal omheen verzinnen. Je Hart spreekt vanuit een oneindigheid en weidsheid waarin alles in potentie aanwezig is en niets voor jou onmogelijk is. Dat er telkens vragen opkomen en verhalen ontstaan, komt voort uit angsten en onzekerheden, die al vroeg bij ons zijn ingebakken door onze omgeving en de cultuur waarin we groot gebracht zijn. Je bewust zijn van deze externe invloeden en ze te herkennen als terugkerende gedragspatronen, is de eerste stap naar een meer open en ontvankelijke houding ten aanzien van wat je Hart je te vertellen heeft. Het antwoord van je Hart volgen wordt door dit bewustzijn steeds eenvoudiger en intuïtiever.

En het is niet alleen je bewustzijn dat naar je Hart luistert, maar ook je hersenen luisteren mee. De wetenschap heeft onlangs ontdekt dat het Hart haar eigen neuronen heeft, die signalen sturen naar de hersenen. Aan de hand van deze signalen maken de hersenen chemische stofjes aan die naar de cellen worden gestuurd, die vervolgens op hun niveau een uitwerking hebben op ons lichaam en onze emoties. Wanneer je Hart rustig is, dan geeft zij het signaal af aan de hersenen dat je veilig bent en dat alle levenskracht naar de vitale delen van het lichaam mag gaan. Je lichaam is dan in een optimale staat van homeostase (balans). Je Hart rustig houden of tot rust brengen bereik je door je ademhaling terug te brengen naar vijf tellen in- en vijf tellen uitademen. Focus hierbij eerst op je uitademhaling en adem uit totdat je helemaal leeg bent. Wacht dan met inademen tot het lichaam dat vanzelf weer wil en adem dan diep in. Breng je aandacht dan weer naar je uitademhaling en adem weer uit tot je helemaal leeg bent. Wacht weer op het reflex om in te ademen en adem dan weer diep in. Herhaal dit totdat je merkt dat je steeds langer en dieper ademt en je het ritme van vijf tellen in- en vijf tellen uitademen te pakken hebt.

Het gevoel van een meer open Hart is over het algemeen iets wat ons wat natuurlijker aan komt waaien in de zomer. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de energie van het Hart in deze periode op zijn krachtigst is. Verbinding maken met onze diepste wensen en ook contact zoeken met de mensen om ons heen, kost wat minder moeite dan in andere jaargetijden. Maak gebruik van deze natuurlijk stroom die vanuit het Hart komt en spreek in het bijzonder nu wat vaker af met mensen die jij een warm hart toedraagt en visa versa. Wanneer je de energie van het Hart vrij kan laten stromen dan is de geest ook helder en heb je zin in het leven. Qigong oefeningen die de borst openen en waarbij je de oksels en de armen strekt helpen om het Hart te openen en de energie vrij te laten stromen. Af en toe ook even beide handen op elkaar op het Hart leggen en de ogen sluiten, helpt ook om heel diep naar binnen te kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven. Zo ervaar je steeds bewuster welke richting je Hart je op wil hebben.