Ontspan met Qigong

We doen rustige lichaamsbewegingen

ademhalingsoefeningen, meditatie en gerichte concentratie die je algehele gezondheid en welbevinden in balans brengen en houden. Fysieke en mentale klachten zullen verminderen. Beproefde oefeningen uit het Oude China van duizenden jaren geleden! Qigong kun je vertalen als “het beheersen van en werken met levensenergie”. We gaan werken met onze 3 schatten! Jin, Chi en Shen. Hierover vertel ik meer tijdens de lessen.

Door de harmonische bewegingen en innerlijke activiteit wordt je ademhaling rustiger en het lichaam ontspant dan vanzelf. Ook leer je handelen vanuit je dantien, het buikgebied. Als je lichamelijke of emotionele klachten hebt zorgt Qigong ervoor dat de Qi weer gaat stromen met mentale rust en harmonie als resultaat.

Qigong gaat over ontspannen. Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe meer energie je zult hebben en hoe beter je je zult voelen.

Onderwerpen die in theorie en praktijk aan bod komen:

  • Basisprincipes qigong
  • Ademhalingstechnieken
  • Massagetechnieken
  • meditatie

We gaan spelen met energie bij Hart van MirA in Enschede!

 

 

Qigonglessen

De oefeningen waar we in de komende tijd nadruk op gaan leggen hebben betrekking op de nazomer. 

Qigong nazomer

De zomer loopt op zijn einde.
De herfst is nog niet is begonnen.
De groei in de natuur is klaar.
De tijd van rijping is aangebroken
.

In qigong werken we volgens de 5 elementen leer. De Dao, leven in balans met de seizoenen, vertaald in de 5 elementen. In de Chinese traditie is dit deel van het jaar verbonden met de energie van het element aarde, de vriendelijke, balancerende, organiserende en regulerende kracht, die altijd streeft naar de perfecte harmonie. Aarde heeft ook in de tussenruimtes tussen de seizoenen haar plek als balancerende aarde kracht.

Hoe kunnen we genieten van deze rustige balancerende kracht in ons lijf en in onze geest, maar vervallen we niet in te veel rust, met inactiviteit en besluiteloosheid tot gevolg. Ofwel hoe zorgen we ervoor dat die heerlijke AARDSE stabiliteit wel een beetje in beweging blijft.

Het element aarde is verbonden met de organen maag en milt.  Ook heeft het betrekking op de nazomer, de tijd van de oogst, van warmte en overvloed in de natuur.  De nazomer is de overgangstijd van de yang-fase van de natuur naar de yin-fase. De “aarde” wordt in de meeste culturen gebruikt als symbool voor behoud van het leven, geborgenheid, medeleven, vruchtbaarheid, volheid en generositeit. Als de “aarde” in balans is, voelen mensen zich in een nieuwe omgeving gauw thuis en geaccepteerd. Dit basisgevoel geeft een innerlijke zelfverzekerdheid en harmonie. Hoe wij in het leven staan (stevig breed op beide benen of onzeker, een voet achter de andere), of wij ons geborgen en beschut voelen, of wij goed in ons vel zitten en of wij een gezonde en vitale uitstraling hebben – al dit heeft in grote mate met onze verbinding met de aarde te maken.