Ontspan met Qigong

We doen rustige lichaamsbewegingen,

ademhalingsoefeningen, meditatie en gerichte concentratie die je algehele gezondheid en welbevinden in balans brengen en houden. Fysieke en mentale klachten zullen verminderen. Beproefde oefeningen uit het Oude China van duizenden jaren geleden!

Qigong kun je vertalen als “het beheersen van en werken met levensenergie”. We gaan werken met onze 3 schatten! Jin, Chi en Shen. Hierover vertel ik meer tijdens de lessen.

Door de harmonische bewegingen en innerlijke activiteit wordt je ademhaling rustiger en het lichaam ontspant dan vanzelf. De oefeningen worden overwegend op een rustige manier uitgevoerd. De coordinatie tussen beweging en ademhaling is heel belangrijk. Dit maakt Qigong ongelooflijk krachtig en effectief.

Ook leer je handelen vanuit je dantien, het buikgebied. Als je lichamelijke of emotionele klachten hebt zorgt Qigong ervoor dat de Qi weer gaat stromen met mentale en emotionele rust en harmonie als resultaat. 

 

Qigong gaat over ontspannen.

Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe meer energie je zult hebben en hoe beter je je zult voelen. Je laat de energie weer stromen en laat spanningen los.

Onderwerpen die in theorie en praktijk aan bod komen:

  • Basisprincipes qigong
  • Ademhalingstechnieken
  • Massagetechnieken
  • meditatie

We gaan spelen met energie bij Hart van MirA in Enschede!

 

 

Qigonglessen

De oefeningen waar we in de komende tijd nadruk op gaan leggen hebben betrekking op de winter. 

In de Chinese 5 elementenleer behoren de organen Nieren en blaas bij de winter. We doen daarom wat meer  oefeningen die deze organen versterken. De nieren zorgen voor botten en gebit. De nieren uiten zich in het hoofdhaar en de oren. Ze ontvangen de Qi van de longen en regelen het water. De blaas slaat vloeistof op en regelt de uitscheiding. Daarom besteden we meer aandacht aan de energie van nieren en blaas.

Niet alle aandacht, want we blijven ook series doen die alle elementen aandacht geven. Ook een seizoen is een cirkel op zich waar alle elementen elkaar opvolgen. We doen bv oefeningen uit de Eight Pieces of Brocade. We wekken qi op en ontwikkelen onze sensitiviteit. 

Het Water element is het element van stilte en medititatie. Een verstoring van het evenwicht van het waterelement kan ook angst veroorzaken. Als je durft los te laten, als je de kracht van het water volgt, zul je stil worden. Voel je thuis in de stilte in jezelf en je zult alles wat je in je leven overkomt rustig aan kunnen. Zonder verstarrende paniek en diepe angsten.

 

3 tips voor de winter!

  1. Houd je onderrug warm. Nieren hebben de neiging sterk af te koelen, zeker nu het koud wordt. Doe je zelf een plezier en geef je nieren die warmte! Draag een sjaal of gebruik een hittepit voor je rug. Een nierwarmer is ook te koop.
  2. Let op je dieet. Neem verwarmende voeding tot je. Denk hierbij aan kaneel, peper, gember, kruidnagel en ui. Vermijd verkoelende producten zoals yoghurt en komkommer en meloen. Een warm ontbijt doet wonderen voor je. Net als oerhollandse kost als stampotten en stoofschotels.
  3. Let op je energie. Dieren zijn slim. Kijk naar beren, die houden een winterslaap en ook andere dieren gaan zeer zorgvuldig met hun energie om. Wij mensen gaan gewoon door met onze drukke agenda's winter of niet. Als mens doe je er ook goed aan het wat rustiger aan te doen. Taoïsten noemen dit 'in yin gaan'. Je keert naar binnen en houdt je leven klein en eenvoudig. De energie die je daardoor opslaat kun je straks mooi gebruiken als voorbereiding op het groeiproces in de lente.